Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Ξεκινώντας το blogging: τα βασικά

(This is a post about blog marketing, web marketing, on line advertising, internet marketing)

1. The simple is beauty - στο blog marketing το design δεν είναι το πιο σημαντικό. Πολλοί καινούργιοι bloggers αφιερώνουν πολύ κόπο και χρόνο για να πετύχουν ένα εντυπωσιακό design για το ιστολόγιό τους. Άδικα! Οι bloggers είναι αναγνώστες, όχι θεατές, τους ενδιαφέρει το περιεχόμενο και όχι το περίβλημα. Τα εντυπωσιακά gadget και οι πολύχρωμες πλατφόρμες, αποσπούν την προσοχή από το περιεχόμενο και δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς του blog marketing.
2. Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν – οι bloggers δε συμπαθούν τη φλυαρία. Έχουν να επισκεφθούν κι άλλα ιστολόγια. Λίγα λόγια και επί της ουσίας.
3. Μη γράφετε με κεφαλαία – είναι αγένεια: ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΦΩΝΑΖΩ – ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ?!!! Εκτός αυτού, είναι και αντιαισθητικό. Αν θέλετε να τονίσετε κάποιες λέξεις, κάντε το με μπολντ.
4. Μιλήστε απλά και φιλικά: το blogging είναι άμεση μορφή on line επικοινωνίας και χρησιμοποιεί άμεση γλώσσα. Οι λογοτεχνισμοί δεν παιρνάνε.
5. Αποφασίστε σε ποιους απευθύνεστε και τι τους ενδιαφέρει: το περιεχόμενο ενός blog δεν πρέπει να είναι μόνο εμπορικό (on line advertising). Ένα ιστολόγιο είναι πάνω απ’ όλα ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα. Αποφασίστε ποιοι θα είναι οι άνθρωποι (target group) που θα συναντιούνται στο δικό σας blog και ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους (σε σχέση πάντα με το αντικείμενο της επιχείρησής σας). Αυτά τα ενδιαφέροντα θα είναι και το περιεχόμενο του blog.
6. Διαλέξτε το καταλληλότερο πρότυπο για το ιστολόγιό σας: είτε φτιάξετε το ιστολόγιό σας στο blogger, είτε στο wordpress, είτε οπουδήποτε αλλού, θα υπάρχουν πολλά πρότυπα για να διαλέξετε το κατάλληλο για το blog σας. Μην παρασυρθείτε από την εμφάνιση. Το πρότυπο που θα επιλέξετε πρέπει πρώτ’ απ’ όλα να εξυπηρετεί το περιεχόμενό σας και τους web marketing στόχους σας. Όταν θα αποφασίσετε τι θέλετε να γράφετε, θα δείτε ότι λίγα πρότυπα θα ταιριάξουν με αυτό που έχετε στο μυαλό σας.
7. Διαβάστε και σχολιάστε άλλα blog: κάνω blogging δε σημαίνει ότι είμαι στην κοσμάρα μου. Η blogοσφαιρα είναι μια μεγάλη κοινότητα. Αν οι άλλοι bloggers πιστέψουν ότι τους κοιτάς αφ’ υψηλού, θα σε απομονώσουν. Εξάλλου, καλός blogger είναι ο ενημερωμένος blogger: όσο περισσότερο διαβάζεις τι γράφουν οι άλλοι τόσο καλύτερος θα γίνεσαι.
8. Μην γράφετε για πράγματα που δεν γνωρίζετε καλά: θα εκτεθείτε!
9. Μην απαντάτε στις κακίες – δεν έχει νόημα: στο blogging, όπως και στην καθημερινότητά σας, θα συναντήσετε πολλούς κομπλεξικούς. Μην αντιπαρατίθεστε στις ανοησίες τους, αυτό ακριβώς θέλουν. Απλά αγνοήστε τους.
10. Βρείτε έξυπνα και εύστοχα tags για τις δημοσιεύσεις σας: αυτά θα φέρουν κόσμο στο ιστολόγιό σας.
11. Για ό,τι δεν ξέρετε ρωτήστε. Όμως μην κάνετε ό,τι σας λένε οι άλλοι αλλά ό,τι σας λέει η λογική σας. Δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου